Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Hesabım

(0)
Kategoriler

Başarı Hikayemiz

 

SAFRANTAT’IN KURULUŞ HİKAYESİNİ ANLATIRMISINIZ?

Safrantat’ın şuan bulunduğu yerde lokanta dükkanım vardı.  Zamanla lokanta dükkanımı kapatarak başka bir iş kurma fikri giderek kafamı kurcalıyordu. Bir gün mesleği şekerci ustası olan müşterim ve arkadaşım olan Mustafa Eken’e bu akşam burada son kez yemek yiyorsun tadını çıkar dedim. Şaşırdı tabi tam merkezde ana yol üzerinde müşterisinin de bol olduğu bir işletmeyi kapatmayı kim niye istesin ki. İyice düşündün mü sonra pişman olma dedi. Bende iyice düşünürüm ve kararımı bir kere veririm artık bu lokanta dükkanı sabaha olmayacak dedim. Kendisiyle yaptığımız istişare sonucunda şekerci dükkanı açmaya karar verdik. Benim şekercilik geçmişim yoktu ne helvadan anlardım ne lokumdan fakat Mustafa beyin iyi bir usta olduğundan hiç şüphem yoktu. İşletmemizi kurduk fakat Markayı beğenemiyorduk. Bu şekerci dükkanına lezzeti gibi tatlı bir isim koymalıydık. Kutu yaptırmak için İstanbul’a gidene kadar işletmemizin markası bile belli değildi. Mustafa Bey ile otobüse bindik kutu yaptırmak için İstanbul’a doğru yola çıktık. Otobüste yol boyu düşündüm ismimiz ne olsun, birazdan diyorum kutu yaptıracağız ne marka basalım diyecekler diye düşünürken Otobüs Düzce’de mola vermişti. Aklımda Safranbolu’ya adını veren Safran çiçeğinden doğru Safran kelimesi vardı fakat tek başına şekerci dükkanı için yavan kalıyordu yanına bir şey eklemeliydik. Tam o sırada birden gözüme tat kelimesi takıldı ve bende hemen markamız o an canlandı. Mustafa usta dedim hayırlı olsun markamız Safrantat.

İŞLETMENİZİ KURDUĞUNUZDA USTA SIKINTI ÇEKTİNİZ Mİ?

O zaman ki ortağım Mustafa Bey çok iyi bir usta olduğundan ister helva olsun ister lokum olsun yapımında sıkıntı çekmedik. Kendisi aynı zamanda Safranbolu’nun ilk lokumcusu olan Şekerci Osman’ın ustasıydı. Zamanla pek çok insan yanında şekerciliği öğrenmiştir.

LOKUMUN YAPILIŞI HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ? SAFRANBOLU LOKUMUNU DİĞER LOKUMLARDAN FARKLI KILAN ÖZELLİK NEDİR?

Lokumun ana maddesi şeker, su, nişasta ve limon tuzudur. Bakır kazanlarda üç buçuk saat kaynatılarak lokum oluşmaktadır. Fındık, Antep fıstığı gibi çeşitli kuru yemişlerle birlikte farklı lokumlar elde ediyoruz. Lokumu yaparken kullanılan su çok önemlidir. Safranbolu lokumunu farklı kılan unsurların başında da Safranbolu’nun suyu gelmektedir. Kullanılan suda kireç olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde usta ne kadar hünerini gösterse bile lokumun kıvamı tutmaz. Geçtiğimiz yıllarda Safranbolu şebeke suyu değişti bizde lokumumuzda eski tadı alamamaya başladık ve hemen önlemini aldık. Ayrıca ürünlerimiz kesinlikle herhangi bir katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal olarak özenle hazırlanmaktadır.

SAFRANBOLULAR EN ÇOK HANGİ LOKUMU SEVDİ

Safranbolulular en çok klasik lokum dediğimiz fındıklı lokumu alırdı. Fakat son zamanlarda fındıklı lokumla birlikte cifte kavrulmuş antep fıstıklı ve safranlı lokumda Safranbolulular tarafından tercih edilmeye başlandı.

LOKUM EN ÇOK NE ZAMAN SATILIYOR

Eskiden lokum en çok Bayramlarda satılırdı. Bayram gezmelerine giden herkes gittikleri yerlere mutlaka fındıklı lokum getirirlerdi. Şimdi ise sürekli rağbet gören bir ürün haline geldi. Safranbolu’nun 1994 yılından itibaren Unesco Dünya Miras listesine girmesi ile birlikte artan turist sayısı lokumumuza olan ilgiyi artırdı. Safranbolu’ya gelen herkes ünü Türkiye’yi aşan lokumumuzu almadan gitmedi. Ayrıca biz şehir dışına gittiğimizde Safranbolulu olduğumuzu duyan herkes lokum getirmedin mi hani Safranbolu lokumu dediği için mutlaka lokum getirmeyi kendimize görev edindik O yüzden Safranbolu lokumu artık yılın her günü satılmaktadır.

 

ÜRÜNLERİNİZİ SAFRANBOLU DIŞINDA BAŞKA YERLERE TOPTAN VERİYORMUSUNUZ. İTHALAT YAPIYORMUSUNUZ?

Ürünlerimizi Markamızı korumak için toptan vermiyoruz. Çünkü dinlenme tesislerinde müşteri lokumları aldıktan sonra lokumların üzerine alttaki lokumlar alınmadan takviye yapılıyor. Zamanla da alttaki lokumlar bayatlıyor. Alttaki bayat lokumu bir müşteri aldığında Safranbolu lokumunun imaji zedeleniyor. Lokumu imal ederken gösterilen özeni satarken de gösterilmeli. Lokumumuzu yurt dışından isteyenler oluyor fakat lokumun raf ömrü çok kısa. Raf ömrünü uzatmak için çeşitli katkı maddesi kullanmamız gerekiyor. Oda lokumumuzun özelliğini bozuyor. Biz kaliteden ödün vermemek için ne glikoz şurubu ne gıda boyası nede katkı maddesi kullanmıyoruz lokumlarımızda. Ne yazık ki herkes bu hassasiyeti göstermiyor. Bazı firmalar şehir dışından getirdiği, katkı maddeli, Safranbolu lokumuyla alakası olmayan lokumları Safranbolu lokumu diye satıyor. Bu da Safranbolu lokumunun marka değerine zarar veriyor.

BAŞARIYA NASIL ULAŞTINIZ? FİRMANIZIN GİDEREK BÜYÜMESİNİ NEYE BORÇLUSUNUZ?

Dürüst olacaksın, temiz olacaksın müşteriyi aldatmayacaksın. Birini aldatmaya çalışan sadece kendini aldatır. Günü kurtarayım diyerek geleceğini kaybetmemelisin. Her sabah aynı saate açıp aynı saatte kapatacaksın. İşleri oğlum Metin Çakır’a devrettim fakat hala sağlığım el verdiği müddet sabah beşte iş yerine hala giderim.

Resim
Özet
:
Ücretsiz Kargo

800₺ Üzerine

100% Güvenli

Hızlı ve Kaliteli Ticaret

Tazelik Garantisi

Üretimden Son Tüketiciye

X